torsdag 24 mars 2011

Nu är det...

Dem "hungriga vargarna som jagar bäst"..!

Marian Radezki professor i nationalekonomi lade på 90-talet fram en teori om att kraftigt sänkta löner skulle skapa större sysselsättning. Han talar om en medellön på ca 4500:- i månaden. (känns det igen)? De flesta av befolkningen tänkte nog vilken galning och sedan föll han tillsammans med teorin i glömska.

Fram till i oktober förra året när nobelpriset i ekonomi delades ut till 3 professorer i ekonomi var det just för att deras teori om samhällsekonomin ligger väldigt nära Marian Radetzkis teori som ska skydda samhället och öka sysselsättningen.
Men det var inte många som förstod eller orkade bry sig och därför har det helt osynligt sipprat in i samhället. Utan att någon av medborgarna lagt märke till vad som faktiskt håller på att ske. 

Ingenstans på varken alliansens eller Moderaternas hemsidor finns någon information om att jobbskatteavdraget leder till lägre löner. Inte heller i rapporten Vitbok över de första fyra åren som alliansen presenterade i maj fanns någon sådan information under punkterna om jobbskatteavdraget. Och i höstens valmanifest framgår inte att jobbskatteavdraget leder till lägre lönekrav. 


Men när väljaren Carina Adolfsson ställde följande fråga till Moderaterna:

"Jag undrar hur ni menar att jobbskatteavdragen kan leda till fler jobb? På riktigt alltså. För det är ju inte arbetsovilja som gör att folk är arbetslösa, det är ju brister i utbudet."

Strax därefter fick hon svaret:

"Jobbskatteavdraget leder till att de fackliga lönekraven sänks vilket gör att löneökningstakten minskar och då ökar sysselsättningen. Eftersom företagen kommer att kunna lägga mindre summa pengar på samma arbetskraft och därmed anställa mer."

Moderaterna är nu alltså helt öppna med att skattesänkningarna syftar till att minska löneanspråken hos löntagarna vilket därmed gör dem billigare att anställa. Men det väcker en ny fråga.

Har Moderaterna verkligen varit tydliga med att inkomstskattesänkingarna ska tillfalla arbetsgivaren?

(Sänkt bruttolön har en massa jobbiga effekter - så som sänkt pension, sänkt ersättning vid arbetslöshet och sjukdom, samt minskade intäkter för samhället.)


I och med detta blir den borgerliga balansgången rörande jobbskatteavdraget något svår. Antingen hävdar man att det ger mer pengar i plånboken - eller så hävdar man att det påverkar lönebildningen och därmed sysselsättningen.

Men faktum är att att det handlar om en strävan mot lägre löner och sämre levnadsvillkor för dem flesta.

Alla svenska medborgare kan ju klappa sig på axlarna för vi går vårat öde tillmötes..!

Källor är följande:
http://www.dagensarbete.se/home/da/home.nsf/unid/4F2EA88367D9E08DC12577A10028EB73?OpenDocument

och

http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/09/politik-for-att-sanka-lonerna-nu-helt.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar